top of page
  • Writer's picturemousiko katafigio

Γλυκαντικές ουσίες, συρόπια, ασπαρτάμη: η μοντέρνα μέθοδος Θανάτωσης

Updated: Feb 18

Άτομα με #μεγάλη_κατανάλωση_τεχνητών_γλυκαντικών – ιδιαίτερα #ασπαρτάμη και #ακεσουλφάμη_καλίου (ακεσουλφάμη-Κ) – είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο για #καρκίνο σε διάστημα 8 ετών από εκείνους, που δεν κατανάλωναν αυτές τις γλυκαντικές ουσίες σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολύ μεγάλης μελέτης σε 102,865 άτομα στη Γαλλία.




Η υψηλότερη κατανάλωση ασπαρτάμης συσχετίστηκε με 22% αυξημένο κίνδυνο για συνολικό καρκίνο και 15% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, που σχετίζεται με την #παχυσαρκία, σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση οποιουδήποτε από αυτά τα #γλυκαντικά.

Αυτά τα ευρήματα από τη μελέτη παρατήρησης με βάση τον πληθυσμό Nutri-Santé στη Γαλλία δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 24 Μαρτίου στο ιατρικό περιοδικό PLoS Medicine.

«Τα ευρήματά μας δεν υποστηρίζουν τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών ως ασφαλών εναλλακτικών λύσεων για τη #ζάχαρη σε τρόφιμα ή ποτά και παρέχουν σημαντικές και νέες πληροφορίες για την αντιμετώπιση των διαφωνιών σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις τους στην υγεία», γράφουν η Charlotte Debras και οι συνεργάτες της στο Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας. (Inserm) και το Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord, Γαλλία.


“Τα αποτελέσματα από τη μελέτη NutriNet-Santé υποδηλώνουν ότι τα #τεχνητά_γλυκαντικά, που βρίσκονται σε πολλές μάρκες τροφίμων και ποτών παγκοσμίως, μπορεί να σχετίζονται με #αυξημένο_κίνδυνο_καρκίνου, σύμφωνα με αρκετές πειραματικές μελέτες in vivo/in vitro.

Αυτά τα ευρήματα παρέχουν νέες πληροφορίες για την επαναξιολόγηση αυτών των προσθέτων τροφίμων από υγειονομικούς φορείς», συνεχίζουν.

Σχολιάζοντας για το UK Science Media Center, ο Duane Mellor, PhD, εγγεγραμμένος διαιτολόγος και ανώτερος καθηγητής, Aston Medical School, Aston University, UK, είπε: «Αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει ούτε καν προτείνει ότι πρέπει να επιστρέψουμε στη ζάχαρη και να στρέψουμε την πλάτη σε τεχνητά γλυκαντικά ή #διαιτητικά_ποτά.

Ωστόσο, υποδηλώνει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά δεν αντικαθιστούν τέλεια τη ζάχαρη, έρχονται με τους δικούς τους πιθανούς κινδύνους, όπως και η ζάχαρη. Η ιδανική απάντηση είναι πιθανώς να απομακρυνθείτε και από τα δύο. Αυτό, βεβαίως, μπορεί να φαντάζει δύσκολο για αυτούς στους οποίους αρέσει να καταναλώνουν κάτι γλυκό καθημερινά…”


bottom of page