top of page
Writer's picturemousiko katafigio

Αδρεναλίνη & συνεχής πυροδότησή της


Τι είναι αδρεναλίνη; Αδρεναλίνη: Συνέπειες της Συνεχούς Πυροδότησης~Τι να Κάνουμε

Η αδρεναλίνη ή διαφορΤιετικά επινεφρίνη, είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από τον μυελό των επινεφριδίων κατά την διάρκεια υψηλής πίεσης ή σε συναρπαστικές καταστάσεις.

Η αδρεναλίνη έχει την δυνατότητα να αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, να ενεργοποιήσει τα ελεύθερα λιπαρά οξέα και να προκαλέσει μια μεγάλη ποικιλία αντιδράσεων στο καρδιαγγειακό και μυϊκό σύστημα.

Αυτές οι δράσεις της αποβλέπουν κατά κύριο λόγο στην κινητοποίηση του οργανισμού για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης, όπως είναι ο φόβος και η αντιμετώπιση κάποιου τραυματισμού.


Η αδρεναλίνη λειτουργεί με την τόνωση του καρδιακού ρυθμού, διαστέλλοντας διόδους αέρα, που σκοπό τους έχουν την αύξηση της ροής του αίματος στους μυς και του οξυγόνου στους πνεύμονες. Επιπλέον, χρησιμοποιείται ως ιατρική θεραπεία για ορισμένες δυνητικά απειλητικές για την ζωή συνθήκες όπως είναι η αναφυλακτική καταπληξία.

Πως λειτουργεί η Αδρεναλίνη

Όταν ένα άτομο βρίσκεται σε μία πιθανή επικίνδυνη κατάσταση, ο υποθάλαμος του εγκεφάλου στέλνει σήματα στους αδένες αδρεναλίνης να απελευθερώσουν την αδρεναλίνη και κάποιες άλλες ορμόνες, άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα συστήματα του σώματος αντιδρούν σε αυτά τα σήματα σχεδόν αμέσως, δίνοντας στο πρόσωπο μια σχεδόν αφύσικη ώθηση. Η δύναμη και η ταχύτητα αυξάνονται, ενώ ικανότητα του σώματος να αισθάνεται πόνο μειώνεται. Αυτή η διαδικασία συχνά αναφέρετε και ως “έκρηξη αδρεναλίνης”.

Η αύξηση της αδρεναλίνης έχει ως συνέπεια και την εμφάνιση και ορισμένων έντονων συμπτωμάτων όπως είναι

  • η αξιοσημείωτη αύξηση της αντοχής,

  • η μη αίσθηση πόνου,

  • τρομερή ενέργεια,

  • αυξημένες αισθήσεις και

  • γρήγορη αναπνοή.

Τι κάνουμε για να σταματήσουμε την ‘’έκρηξη αδρεναλίνης’’

Το σημαντικότερο βήμα είναι η ηρεμία. Με το να ελέγξετε την αναπνοή σας και με το να πάρετε βαθιές αναπνοές μπορεί να επιβραδύνετε το ρυθμό της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης. Στόχος είναι να μην υπάρξει ένταση και περαιτέρω πανικός. Ο καρδιακός παλμός ως δείκτης υγείας της καρδιάς

Συνέχει από τον Ιωάννη Μπασκοζο – Ενδοκρινολόγο 

Οι Συνέπειες της Συνεχούς Πυροδότησης της Αδρεναλίνης και τι Μπορούμε να Κάνουμε.

Η χρόνια έκθεση στο στρες μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων. Το stress μπορεί να οφείλεται στο ανταγωνιστικό και μη προστατευτικό κοινωνικό περιβάλλον, στην πίεση της καθημερινής ζωής ή ενός απαιτητικού επαγγέλματος, στις απειλές και τις απογοητεύσεις της χαμηλής κοινωνικής θέσης, ή ακόμα και στις κοινωνικές ανατροπές σε μια ασταθή χώρα.

Ανεξάρτητα από την όποια προέλευση ή χρόνια ενεργοποίηση των σωματικών μηχανισμών απάντησης στα στρεσσογόνα ερεθίσματα μπορεί να καταστρέψει την υγεία. Δείτε και 10 τρομακτικές επιπτώσεις του στρες στον οργανισμό. Το στρες δημιουργεί ασθένειες – Τι πρέπει να αποφεύγουμε

Πρόσφατες έρευνες έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στην διπλή δράση, δηλ. στο προστατευτικό και στο καταστροφικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η ορμονική απάντηση στο στρες.

Όταν εκκρίνονται σαν απάντηση στο οξύ στρες, οι ορμόνες του stress όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, ουσιαστικά προστατεύουν και βοηθούν τον οργανισμό να προσαρμοστεί στις εξωτερικές συνθήκες.

Όταν όμως η ορμονική απάντηση στο στρεσσογόνο ερέθισμα δεν σταματά μετά την πάροδο του stress, η υπερέκθεση του οργανισμού σε αυτές τις ορμόνες καταπονεί το σώμα. Δείτε και Κορτιζόλη, ένας αόρατος εχθρός

Καλύτερα μελετημένο είναι το καρδιαγγειακό σύστημα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το επαγγελματικό stress αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Άλλες μελέτες συνδέουν το stress με αλλαγές στους παράγοντες πήξης του αίματος που αυξάνουν τον κίνδυνο αγγειακού επεισοδίου.

Μελέτες στην Ρωσία μετά την κατάρρευση του σοσιαλιστικού συστήματος έδειξαν μια αύξηση της θνησιμότητας της οφειλόμενης σε καρδιοαγγειακές παθήσεις περίπου 40% σαν αποτέλεσμα της κοινωνικής αστάθειας που προέκυψε. Δείτε Στεφανιαία Νόσος: 6 βήματα για να την θεραπεύσετε φυσικά

Στον εγκέφαλο, το επαναλαμβανόμενο stress προκαλεί διαταραχές στη μνήμη, μακροχρόνια έκθεση σε stress επιταχύνει την καταστροφή των εγκεφαλικών νευρώνων. Δείτε Ginkgo Biloba: Εμπροσθοφυλακή κατά της γήρανσης, ειδικά του εγκεφάλου

Το χρόνιο stress επηρεάζει και το ανοσολογικό σύστημα, αυξάνοντας έτσι την ευπάθεια στις λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα Πράγματι το στρες είναι μία από τις Αιτίες για εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Πως να το ενισχύσετε

Άλλες μελέτες συνδέουν το stress με την αυξημένη επίπτωση οστεοπενίας και την αυξημένη εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν 

την κοινή πεποίθηση πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε το stress αν θέλουμε να προλάβουμε μια σειρά από καταστροφικές συνέπειες για την υγεία. Μιας και η αντιμετώπιση των κοινωνικών αιτιών του stress, αν και επιβεβλημένη, μοιάζει δύσκολη και μακροχρόνια, καλό είναι να δώσουμε προσοχή σε κάποιους τρόπους που ελαττώνουν την επίδραση του stress.

Η μέτρια άσκηση, η αποφυγή καπνίσματος, η υιοθέτηση μιας χαμηλής σε λιπαρά δίαιτας βοηθούν να επιβραδύνουμε κάποιες από τις βλαβερές συνέπειες του stress. Τακτικά διαλείμματα από τα καθημερινά άγχη, με ψυχαγωγία, καλή μουσική ή ενασχόληση μ’ ένα χόμπι βοηθούν.

Παράλληλα η συνειδητοποίηση πως η επιβράδυνση των καθημερινών καταιγιστικών ρυθμών στο κυνηγητό της επαγγελματικής και κοινωνικής ανέλιξης και η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός λιγότερο ανταγωνιστικού και ανασφαλούς κοινωνικού περίγυρου, είναι απαραίτητοι στόχοι για μια μακροχρόνια και ουσιαστική ελάττωση των παραγόντων που ενισχύουν το stress.

Στοιχεία από

www.superfoods.gr

Ο τρόπος ζωής μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα στρεσογόνος και όλα αυτά θα τα πληρώσουμε ακριβά και για πάρα πολλά χρόνια με την υγιεία μας. Προς το παρόν όμως, η κατάσταση που βιώνουμε έχει σαν αποτέλεσμα οι ορμόνες του άγχους, κυρίως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, να είναι συνέχεια ανεβασμένες σε υψηλά επίπεδα.

Αυτό, με την σειρά του, έχει σαν συνέπεια να πέφτουν όλες οι υπόλοιπες ορμόνες και έτσι να διαταράσσεται, εκτός από το ορμονικό σύστημα και ολόκληρος ο οργανισμός μας: Σημάδια ότι οι ορμόνες σας δεν είναι σε ισορροπία – Τι να κάνετε

Comments


bottom of page