Νιώθετε ένα περίεργο αίσθημα φουσκώματος στο στομάχι μετά την κατανάλωση φαγητού; Μήπως συνοδεύεται και από αέρια, μετεωρισμό, φούσκωμα ή και πόνο; Ο επιστημονικός όρος για τα παραπάνω συμπτώματα είναι δυσπεψία και ταλαιπωρεί περίπου το 30-40% του πληθυσμού.
Τι είναι η δυσπεψία;
Ο όρος δυσπεψία (dyspepsia ή indigestion) αναφέρεται σε σειρά συμπτωμάτων που παρατηρούνται στο μέσο και άνω τμήμα του στομάχου, συνήθως μετά τη κατανάλωση φαγητού. Εάν και η δυσπεψία δεν αποτελεί ασθένεια, πολλές φορές είναι αποτέλεσμα άλλων πεπτικών διαταραχών και παθήσεων.
Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσπεψίας;
Ο πόνος και το αίσθημα δυσφορίας που προκαλεί η δυσπεψία, δεν είναι πάντοτε ίδιας έντασης. Μπορεί να υπάρχουν διακυμάνσεις τόσο από άτομο σε άτομο, ανάλογα το φαγητό που έχει καταναλωθεί ή ακόμη και από ημέρα σε ημέρα. Τα άτομα με δυσπεψία μπορεί να έχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:
Πόνος στο στομάχι – επάνω μέρος της κοιλιάς
Φούσκωμα – μετεωρισμός λόγω αυξημένης παραγωγής αερίων
Καούρα στο στομάχι
Πρώιμη πληρότητα και αίσθηση φουσκώματος κατά τη διάρκεια ενός γεύματος
Η πληρότητα μετά από ένα γεύμα διαρκεί περισσότερο από ό, τι έπρεπε
Ναυτία – εμετός (πιο σπάνια)
Μερικές φορές οι άνθρωποι με δυσπεψία εμφανίζουν επίσης καούρες στο στήθος και στο λαιμό λόγω γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ωστόσο, εάν και τα συμπτώματα μπορεί σε κάποιο βαθμό να μοιάζουν, αποτελούν δύο ξεχωριστές καταστάσεις και απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση.
Τι προκαλεί δυσπεψία;
Τα αίτια της δυσπεψίας δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν, καθώς η δυσπεψία έχει πολλές πιθανές αιτίες. Τις περισσότερες φορές οφείλεται στον τρόπο ζωής και διατροφής. Παρόλα αυτά υπάρχουν και ορισμένες παθήσεις και φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία. Σε κάθε περίπτωση εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν με αλλαγές του τρόπου ζωής, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχει κάποια άλλη πάθηση που προκαλεί δυσπεψία.Τα πιο συχνά αίτια αποτελούν:
Πολύ γρήγορη κατανάλωση φαγητού
Λιπαρά ή πικάντικα τρόφιμα
Μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ, σοκολάτας ή ανθρακούχων αναψυκτικών
Κάπνισμα
Άγχος
Ορισμένα αντιβιοτικά, αναλγητικά φάρμακα
Φλεγμονή του στομάχου (γαστρίτιδα)
Πεπτικά έλκη
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Αντιμετώπιση
Διατροφή και τρόπος ζωής
Η ήπια δυσπεψία μπορεί συχνά να βελτιωθεί με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως να καταναλώνονται μικρότερα και συχνότερα γεύματα, να γίνεται καλή μάσηση του φαγητού, να αποφεύγονται τρόφιμα που μπορεί να επιτείνουν την δυσπεψία όπως λιπαρά, πικάντικα φαγητά, ανθρακούχα ποτά και οι καφέδες.
Επιπλέον πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει ένα υγιές σωματικό βάρος, καθώς μειώνεται η πίεση που στην περιοχή της κοιλιάς. Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν και ωφελούν τη δυσπεψία είναι η τακτική άσκηση καθώς προάγει την καλύτερη πέψη, η διαχείριση του άγχους καθώς και η διακοπή του καπνίσματος.
Συμπληρώματα διατροφής
Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη πέψη και αφομοίωση των τροφών, βελτιώνοντας έτσι τα συμπτώματα που προκαλεί η δυσπεψία. Σε κάθε περίπτωση, τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν να εξαλείψουν την αιτία που δημιούργησε τη δυσπεψία, για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να γίνεται ενημέρωση του ιατρού.
Πεπτικά ένζυμα. Ένζυμα που συμμετέχουν στην πέψης και διασπούν πρωτεΐνες, λίπος και υδατάνθρακες.
Σιμεθικόνη και Φυτικός Άνθρακας. Βοηθούν στη δέσμευση και αποβολή των εντερικών αερίων. Μειώνουν το μετεωρισμό και τον τυμπανισμό, ανακουφίζοντας άμεσα από τα συμπτώματα της δυσπεψίας και τις στομαχικές ενοχλήσεις.
Προβιοτικά. Βακτήρια που βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου, ενισχύοντας την πέψη και αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών.
Μαστίχα Χίου. Διαθέτει αντιμικροβιακή δράση και χρησιμοποιείται για διαταραχές της πέψης καθώς και για τη αντιμετώπιση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
Βότανα και μπαχαρικά (Μέντα, Κύμινο, Αγκινάρα, Τζίντζερ). Βοηθούν στην πέψη και ανακουφίζουν από τα δυσάρεστα συμπτώματα όπως αίσθημα καύσου, φούσκωμα και κοιλιακό άλγος.
ΠΗΓΗ: ΗΡΩ ΓΟΥΝΙΤΣΙΩΤΗ
Comments