top of page
Writer's picturemousiko katafigio

Ανοσοποιητικό η δύναμή σας.



Το ανοσοποιητικό μας σύστημα κάνει μία καταπληκτική δουλειά υπερασπίζοντας τον οργανισμό μας ενάντια σε ιώσεις που προκαλούνται από μικροοργανισμούς. Κάποιες φορές όμως το ανοσοποιητικό σύστημα αποτυγχάνει να προφυλάξει τον οργανισμό μας αφήνοντας την εισβολή κάποιου ιού να μας αρρωστήσει. Αυτή η αποτυχία του ανοσοποιητικού μας συστήματος έχει να κάνει με πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες όπως είναι :

  • η διατροφή

  • η παρουσία μας σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο (π.χ. συγκοινωνία)

  • o κακής ποιότητας ύπνος

  • το έντονο στρες

  • η έντονη κόπωση

  • το κάπνισμα

  • κάποιο χρόνιο νόσημα

  • οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας

  • η προσωπική υγιεινή  κ.α. 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να θωρακιστεί ή να υποβοηθηθεί? Η απάντηση είναι ναι! Είναι κοινά αποδεκτό ότι ανάμεσα στην διατροφή και την ανοσοποιητική μας κατάσταση υπάρχει μία καταπληκτική σχέση η οποία είναι ικανή να επηρεάσει την πρόληψη ή την αντιμετώπιση μίας ίωσης. Επίσης είναι κοινά αποδεκτό ότι ο υποσιτισμός, δηλαδή η κατανάλωση λιγότερων από 1000 -1200 θερμίδων/ημέρα, μειώνει το «οπλοστάσιο» του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις.

Άρα, για την  τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος καλύτερη επένδυση δεν αποτελεί  μόνο η ποιότητα και η ποικιλία της τροφής αλλά και το ποσοστό  ενέργειας που λαμβάνουμε σε ημερήσια βάση. Από την αντίπερα όχθη ούτε η υπερβολικά ψηλή κατανάλωση θερμίδων βοηθάει την άμυνα του οργανισμού, καθώς η υπερκατανάλωση θερμίδων καθιστά τον οργανισμό ευπαθή σε μολύνσεις.

Τρόφιμα ασπίδες κατά των ιώσεων

Για να αποφύγουμε τις ιώσεις σε γενικές γραμμές θα πρέπει να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής με στόχο την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Για παράδειγμα τα αντιοξειδωτικά (Σελήνιο, βιταμίνες Α,C, Ε) δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού, οι οποίες κάνουν το σώμα μας πιο ευάλωτο σε ιώσεις και λοιμώξεις. Η μείωση κατανάλωσης κορεσμένων λιπών (βούτυρο, λιπαρά κρέατα κλπ), συμβάλει στην δραστηριοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης τα άπαχα  κρέατα είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου, ψευδαργύρου αλλά και αμινοξέων, συστατικά που βοηθούν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, καλύπτει κατά πολύ τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C, A και Ε καθώς και σε φλαβονοειδή τα οποία σε συνέργεια ωφελούν την άμυνα του οργανισμού. 

Πιο αναλυτικά, πώς ενισχύουμε το ανοσοποιητικό σύστημα & πώς ο οργανισμός θα θωρακιστεί σωστά απέναντι στις ιώσεις χρειάζεται :

  • Καλό πρωινό : το γερό ανοσοποιητικό θέλει καλό πρωινό  (π.χ. γιαούρτι με φρούτα, λίγη βρώμη και μέλι)

  • Τροφές με προβιοτικά και πρεβιοτικά : κεφίρ, γιαούρτια, ή τρόφιμα εμπλουτισμένα με αυτά (βοηθούν στην κακή λειτουργία του εντέρου και άρα στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών)

  •  Ω3 και ω6 λιπαρά : καταναλώστε λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομό, σαρδέλα κ.σ.), ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, τα οποία συντελούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού

  • Νερό : καταναλώστε επαρκή ποσότητα νερού ώστε να βοηθηθεί η μεταφορά θρεπτικών συστατικών και γενικότερα να εξασφαλιστεί η ενυδάτωση του οργανισμού.

  • Βιταμίνη Α: βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, αυγά, καρότα κ..α

  • Βιταμίνες Β12, Β6, φυλλικό οξύ : βρίσκονται στο γάλα, το άπαχο κρέας, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά κ.α.

  • Βιταμίνη Ε : βρίσκεται στα θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο κ.α.

  • Βιταμίνη  C : βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, στο ρόδι, τα ακτινίδια, φράουλες, πιπεριές, σπανάκι ντομάτες κ.α

  • Σελήνιο : Το σελήνιο βρίσκεται στα θαλασσινά, τα κρέατα, τους ξηρούς καρπούς , και τα δημητριακά ολικής άλεσης

  • Μαγνήσιο : Βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, στα δημητριακά ολικής άλεσης, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια κ.α

  • Ψευδάργυρος : υπάρχει στα ψάρια, τα θαλασσινά, τα αυγά κ.α

  • Σίδηρος : πλούσιες πηγές αποτελούν το κρέας, το συκώτι, τα αυγά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, κ.α.

  • Κρεμμύδι : το κρεμμύδι εμπεριέχει μία ουσία, την κερκετίνη, η οποία εμφανίζει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, πράγμα το οποίο μπορεί εν δυνάμει να ενισχύσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

  • Σκόρδο : το σκόρδο περιέχει ουσία που ονομάζεται αλισίνη και η οποία έχει φανεί ότι σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να διεγείρει την παραγωγή λεμφοκυττάρων και παρουσιάζει αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Εν συντομία δείτε τροφές που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Καταναλώστε:

  1. ρόδι, πορτοκάλια, μανταρίνια, φράουλες, ακτινίδια

  2. γιαούρτι πλήρες ενεργό (όχι επιδόρπια –δεν έχουν ίδια λειτουργία)

  3. ψάρια και θαλασσινά

  4. άπαχα κρέατα

  5. άπαχα γαλακτοκομικά

  6. ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλα χωρίς αλάτι)

  7. νερό σε επάρκεια

  8. ντομάτα, μπρόκολο, σέλινο, κόκκινη πιπεριά, κρεμμύδι, σκόρδο

Υπάρχει διατροφικό μοντέλο το οποίο να ρίχνει την άμυνα του οργανισμού ?

Έρευνες δείχνουν πως η υψηλή κατανάλωση απλών σακχάρων μπορεί να συμβάλει αρνητικά στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης η μη επαρκής κατανάλωση νερού, φρούτων, λαχανικών και ψαριών μειώνει την άμυνα του σώματος.

Άλλο ένα στοιχείο το οποίο φαίνεται να συμβάλλει αρνητικά στην λειτουργία του ανοσοποιητικού είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μιας και η έντονη χρήση του επηρεάζει ζωτικά όργανα και μειώνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Επίσης οι δίαιτες πλούσιες σε λίπος φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο μολύνσεων στο σώμα.

Επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι υποθερμιδικές δίαιτες (κάτω από 1200 kcal/ημέρα), ενώ το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα μπορεί να έχει και οι υπερβολική κατανάλωση τροφής, η οποία έχει ως συνέπεια την υπέρμετρη αύξηση βάρους. Δηλαδή όπως τα λιποβαρή έτσι και τα παχύσαρκα άτομα φαίνεται να εμφανίζουν μειωμένη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις. 

Τέλος αν ο τρόπος ζωής σας δεν σας διευκολύνει να έχετε την απαιτούμενη ισορροπία και ποικιλία στην διατροφή σας  ώστε να ενισχύσετε το αμυντικό σας σύστημα τότε χρησιμοποιείστε τα κατάλληλα , εγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής και βάλτε στόχο να  βελτιώσετε την διατροφή στην καθημερινότητά σας κάνοντας ένα βήμα την φορά.

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Κομπού Άννα

32 views0 comments

Comments


bottom of page